E-facturatie in België

E-facturatie verplicht in België

België is al begonnen met de stapsgewijze invoering van verplichte e-facturatie voor B2G-transacties. Het ministerie van Financiën wil nog een stapje verder gaan, naar alle waarschijnlijkheid zal België vanaf juli 2024 stapsgewijs beginnen met de invoering van verplichte e-facturatie voor B2B-transacties.

Wie is in België verplicht om met e-facturatie te werken?

Alle Belgische overheidsinstanties zijn al verplicht om elektronische facturen te kunnen ontvangen en verwerken voor openbare aanbestedingen. De nieuwe nationale wetgeving verruimt het toepassingsgebied van de Richtlijn en verplicht alle leveranciers van de federale overheid om elektronische facturen uit te reiken (omzetting van Richtlijn 2014/55/EU).

Het is algemeen bekend dat elektronische facturen tijd en geld zouden besparen. Volgens de laatste EU-schatting van de btw-kloof loopt België ongeveer € 3,6 miljard btw-inkomsten mis. 

E-facturatie in B2G

De tijdslijn voor de invoer van e-facturatie bij B2G in België ziet er als volgt uit:

Is e-facturatie verplicht voor B2B?

Hoewel er nog geen officiële tijdslijn is voor verplichte e-facturatie in B2B, kunnen we ervan uitgaan dat die er als volgt zal uitzien:

België zal waarschijnlijk het PEPPOL-kader overnemen, de standaard voor B2B e-facturatie, die reeds voor B2G-transacties gebruikt wordt. De Belgische belastingsdienst zal waarschijnlijk het “vierhoekstenenmodel” als basis nemen.

Waarom is Comarch de beste keuze?

We hebben meer dan 20 jaar ervaring op de teller met allerlei projecten overal ter wereld rond EDI, e-facturatie en andere vormen van documentuitwisseling. In die twee decennia hebben we met succes meer dan 130 000 instanties uit meer dan 60 landen verbonden.

 • 1.  Wettelijk in orde 

  Volledige naleving van de recentste voorschriften rond gegevensuitwisseling en moderne standaarden voor gegevensoverdracht.

 • 2. Digitalisering

  Nieuwste technologieën en IT-oplossingen om werkprocessen te stroomlijnen en zowel activiteiten als procedures te automatiseren.

 • 3. Individuele aanpak

  Oplossingen op maat, afgestemd op bedrijfsspecifieke processen - eigen draaiboek en aangepast tempo van de veranderingen

 • 4. Veiligheid

  Hoogste veiligheidsniveau voor alle gevoelige en belangrijke bedrijfsgegevens

  Wat is het Mercuriusplatform en hoe werkt het precies?

  B2G-facturen moeten worden ingediend via het Mercuriusplatform. Dit platform werd ontwikkeld door de Belgische overheid en is verbonden met het Peppol-netwerk. Facturen en creditnota die via het Mercuriusplatform worden uitgewisseld moeten voldoen aan het documentformaat PEPPOL BIS 3.0.

   

  Wat typeert het Mercuriusplatform?

  • Mercurius ondersteunt systeemintegraties tussen verzenders en ontvangers.
  • Mercurius komt met een webportaal waar alle Belgische organisaties terecht kunnen en biedt een track-and-tracefunctie voor verzenders, ontvangers en hun dienstverleners.
  • Mogelijkheid om facturen ook manueel in te dienen.
  • Mercurius is volledig en exclusief afgestemd op Peppol.
  • Het Mercuriusplatform kan het machineleesbare formaat (xml) van verzonden documenten ook omzetten in een formaat (pdf) dat voor mensen leesbaar is.
    

  Comarch is een gecertificeerd Peppol-toegangspunt

  In het Peppol-vierhoekstenenmodel wisselen de koper en de leverancier facturen uit via een toegangspunt, dat is een Peppol-gecertificeerde dienstverlener die instaat voor de gegevensveiligheid en de naleving van de Peppol-standaarden (bv. UBL-formaat of AS4-communicatieprotocol).

  Wat kunnen we voor u betekenen?

  Sinds jaar en dag helpen we bedrijven uit tal van verschillende sectoren die actief zijn in landen met verplichte e-facturatie (zoals Frankrijk, Spanje, Duitsland, Turkije en Italië) en in landen waar die verplichting eraan komt (bv. Polen). Een bijzonder belangrijk punt hierbij is dat de e-facturatie-oplossing van Comarch volledig voldoet aan de recentste voorschriften rond gegevensuitwisseling en de moderne standaarden voor gegevensoverdracht.

  Ontdek meer over de oplossingen van Comarch voor gegevensuitwisseling

  Treed in de voetsporen van de bedrijven die hun gegevensefficiëntie al verbeterd hebben
  met Comarch e-Invoicing!


  Comarch heeft jarenlange ervaring met innovatieve IT-producten en -diensten voor efficiënt documentbeheer en de automatisering van uiteenlopende processen in de toeleveringsketen.

  Lees enkele van onze succesverhalen en ontdek wat onze klanten hebben bereikt dankzij Comarch EDI, MDM, e-Invoicing (ook in de cloud) en Online Distribution.

  Wenst u meer informatie? Heeft u raad nodig bij het kiezen van een product?

  Omschrijf uw behoeften en we bieden u een oplossing op maat.